De Nederlandse striphelden Tom Poes en Heer Bommel

In 1939 zag Tom Poes, een creatie van Marten Toonder (1912-2005), het levenslicht, hoewel de stripheld toen nog geen naam had. In 1941 werden de eerste ‘Avonturen van Tom Poes’ in de vorm van dagelijkse strips gepubliceerd in de Telegraaf. In 1944 stopte het dagblad plotseling met de publicatie van de stripreeks, maar vanaf 1947 waren de avonturen van onze stripheld verder te lezen in zowel het NRC Handelsblad (dat toen nog onder de naam Nieuwe Rotterdamsche Courant verscheen) en de Volkskrant. Later begonnen ook andere kranten de populaire stripreeks te publiceren. In totaal verschenen er door de jaren heen 178 strips, die achteraf met de naam ‘Bommelsaga’ werden aangeduid. Tom Poes kreeg tijdens zijn avonturen namelijk al gauw het gezelschap van de beer Heer Bommel, een andere creatie van Toonder.

Als je begrijpt wat ik bedoel

Het uitblijven van stripfilms is bijna ondenkbaar wanneer bepaalde comics eenmaal populair geworden zijn. Zo verscheen er in 1983 een tekenfilm die gebaseerd was op een verhaal uit de Bommelsaga met uiteraard Heer Bommel in de hoofdrol. De film ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ werd destijds geproduceerd door Rob Houwer en bevatte een levenswijsheid, die vergelijkbaar is met die van de beruchte doos van Pandora.

Antropomorf

Zowel Tom Poes als Heer Bommel zijn antropomorf, dat wil zeggen dat deze hoofdpersonages over menselijke eigenschappen beschikken. Zo loopt Tom Poes bijvoorbeeld altijd rechtop (als een mens) in plaats van op vier pootjes, zoals katten dat normaliter gewend zijn en Heer Bommel rookt graag een pijp, iets waar beren zich doorgaans niet aan wagen. De beide striphelden vullen elkaar goed aan: Tom Poes is gigantisch slim, terwijl Heer Bommel nogal naïef is. Naast deze twee striphelden zagen we ook andere antropomorfe dieren langskomen, zoals bijvoorbeeld Joost, een witte labrador, Wammes Waggel, de gans, en de zeekapitein Wal Rus. De laatste tekststrip uit de Bommelsaga ‘Het einde van eindeloos’ verscheen in 1986.