De populariteit van comics

Hoewel het eerste Amerikaanse stripboek al verscheen in 1933, onder de naam ‘Famous Funnies’ en het fenomeen echt niet iets is van de afgelopen paar jaren, zijn stripboeken of comic books de afgelopen paar jaren populairder geworden dan ooit te voren. De maand juni in 2016 was zelfs de beste maand voor de verkoop van stripboeken sinds het jaar 1997. De verkoopcijfers waren 56% hoger ten opzichte van vijftien jaar geleden. De populariteit van deze boeken zorgt er zelfs voor dat het onnodig is om uit te leggen wat ze precies zijn. Iedereen weet van het bestaan van deze boeken. Maar waarom is deze vondst van jaren geleden juist op dit moment zo razend populair?

Films

Voor een groot deel heeft de populariteit van comic books te maken met de superhelden films die ieder najaar in veelvoud uitkomen. Het is namelijk opvallend dat het best verkochte stripboek van juni 2016 Civil War II was. Dit is een vervolg is op Civil War I, die een decennium geleden in de winkel verscheen en over de populaire Avengers gaat. De Avengers zijn sinds de komst van de films eigenlijk meteen al razend populair geweest. Terwijl de Avengers voor de komst van de films al bekend waren bij de stripboek fanaten, hebben ze nu ook populariteit gewonnen bij de filmliefhebbers.

Social media

Een andere rede waarom stripboeken juist nu zo populair zijn, is te danken de aanwezigheid van social media als Twitter, Facebook en Tumblr. Dit geeft liefhebbers een platform om er openlijk over te kunnen praten. Het delen van passies zorgt ervoor dat obsessies actief blijven en dat er steeds meer comic book content verschijnt. Stripboek fans maken hun eigen foto edits en schrijven soms zelfs verhalen over hun favoriete personages. Dit houdt hun passie in leven en geeft andere fans meer om over te praten.

Maatschappelijke betrokkenheid

Innovatie, representatie en maatschappelijke betrokkenheid zijn de laatste aantal jaren steeds belangrijker geworden. Jaren geleden werd er niet eens gekeken naar de behoefte om meer vrouwelijke personages aan superheldenseries toe te voegen, maar met de nieuwe feministische golf van de 21ste eeuw is dat nu meer nodig dan ooit te voren. Het is dan ook niet heel verbazend dat stripboek schrijvers proberen te zorgen voor steeds meer representatie van verschillende minderheidsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan Black Panther van Marvel, die de eerste zwarte superheld was die zijn eigen film kreeg. Wonder Woman van DC comics was de eerste vrouw die haar eigen superheldenfilm kreeg.

De populariteit van stripboeken is dus vooral te danken aan innovatie. Nieuwe filmtechnieken zorgen voor meer populariteit, nieuwe sociale en digitale media zorgen voor meer communicatie en maatschappelijke betrokkenheid zorgt voor representatie van verschillende doelgroepen. Omdat innovatie iets is waar we continu mee bezig zijn, zal de populariteit van stripboeken dan waarschijnlijk ook niet afnemen.