Deel je passie op een conventie

Je hebt op deze website al veel kunnen lezen over comic boeken, Manga boeken, Anime series, videogames gebaseerd op comic boeken en de nog steeds groeiende populariteit van al deze fenomenen. Zoals we al hebben gezien zijn Amerikaanse comic boeken zeer anders dan het Japanse Manga en Anime, maar er is een plek waar ze beiden samen komen tot één evenement. Dit gebeurt op comic conventies, die de afgelopen jaren, met de groeiende populariteit van comic boeken, ook zeer zijn gegroeid in populariteit en formaat. Het grote Comic Con, dat we nu ook in Nederland en België hebben, begon ooit als een kleine conventie in San Diego, Amerika. Op dit moment is de conventie wereldwijd en trekt deze in verschillende landen een groot aantal bezoekers. De grootste zijn de Comic Cons in New York, San Diego, Salt Lake City en Londen.

Naast de grote Comic Con uit San Diego hebben we in België ook conventies als Made in Asia, F.A.C.T.S., Manga & Cosplay Festival, Atsusacon, Elftopia en Gameforce. De Comic Con wordt ieder jaar gehouden in Brussel in Gent en Antwerpen. Op deze conventies komen comic en Manga fans samen om hun passies met elkaar te delen. Ook worden vaak lezingen en Q&A’s georganiseerd met mensen die actief zijn binnen de comic wereld. Het is dus mogelijk om bij je favoriete comic idolen in de buurt te komen en met ze te praten. Wil je afleiding tijdens een comic conventie, wedden op het EK-toernooi kan een perfecte tijdsverdrjif zijn.

Cosplay

De populariteit van comic conventies heeft ook iets anders teweeg gebracht, namelijk cosplay. Cosplay is het uitbeelden van een bepaald personage met behulp van kledingstukken en accessoires. Cosplay staat dan ook voor costume play. Op comic conventies komen fans al bij elkaar, maar voor liefhebbers is het ook mogelijk om een stapje verder te gaan door verkleed te komen als één van de favoriete karakters. Er zit veel vakmanschap in dit fenomeen, aangezien kostuums vaak door cosplayers zelf gemaakt worden of bij anderen worden aangevraagd. Cosplay kostuums zijn vaak volledig op maat gemaakt en zijn niet in de winkel te koop. Karakters die worden uitgebeeld zijn zeer gevarieerd. Het kunnen superhelden zijn, Manga en Anime karakters, maar ook karakters uit andere populaire films en series.

Geschiedenis

Comic conventies waren echter niet altijd zo groot als ze nu zijn. De eerste conventie werd georganiseerd in de jaren dertig, waar een kleine groep science fiction liefhebbers samen kwamen om over science fiction te kunnen praten. Een paar jaar later werd de World Science Fiction Convention georganiseerd. Deze trok al 200 mensen. Deze conventie bestaat op dit moment nog steeds, maar is nu bekend onder de naam WorldCon. Hij wordt gehouden in Amerika. Deze conventie had op dit moment echter nog niks te maken met comic boeken, aangezien de populariteit van dit fenomeen nog moest groeien.

In de jaren zestig begonnen conventies pas echt groot te worden. Dit kwam door de plotselinge explosie van fan cultuur uit de jaren vijftig en zestig. Superhelden werden plots weer populair en verschillende andere comic boeken en -magazines werden door veel fans weer gewaardeerd. Dit zorgde er voor dat er in deze jaren meer dan twee keer zoveel fan conventies verschenen dan de jaren ervoor.

De allereerste conventie die zich richtte op comic boeken en niet op science fiction heette Lucca Comic Convention en werd georganiseerd in Lucca, Italië. Op dit moment is dit de op één na grootste conventie ter wereld. De grootste op dit moment is Comiket, die wordt georganiseerd in Japan. In België is deze naam misschien wat minder bekend, maar deze conventie trekt meer bezoekers dan welke andere conventie ook.

De Comic Con, zoals die over de hele wereld wordt georganiseerd, verscheen voor het eerst in 1970. De conventie heeft zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat deze conventie, die begon in San Diego, al snel een mobiele conventie werd. De conventie reisde naar verschillende Amerikaanse steden en uiteindelijk ook naar andere delen van de wereld.

Benieuwd? Ga vooral zelf eens een kijkje nemen op één van de conventies in België!