Diabolik, een Italiaanse stripheld

Omdat de markt van de stripboeken de laatste jaren vooral gedomineerd wordt door comics van Aziatische of Amerikaanse afkomst, vergeten we vaak dat ook Europa rijk is aan comic books. In België hebben we immers de legendarische Suske en Wiske stripboeken van Willy Vandersteen, een comic serie waar we trots op kunnen zijn! Echter, in dit artikel gaan we naar Italië, waar de comic serie Diabolik na meer dan een halve eeuw nog steeds niet aan populariteit heeft ingeboet.

De zusters Giussani

Het was Angela Giussani die in het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw haar eigen uitgeverij ‘Astorina’ opstartte. Vervolgens creëerde ze de anti-held Diabolik en bracht de eerste editie van haar comic serie uit in 1962. Vanaf het 13e nummer van deze serie kreeg ze assistentie van haar zuster Luciana en sindsdien hebben ze samen vele uitgaven van Diabolik gepubliceerd. De verhalen voor de comic books schreven ze gedurende lange tijd zelf. De tekeningen voor de comics werden vanaf 1969 verzorgd door Sergio Zaniboni, die uiteindelijk meer dan 300 verhalen heeft getekend voor Diabolik. Het verhaal van Diabolik werd in 1968 bewerkt en verfilmd door Mario Bava. In het jaar 2000 verscheen er een animatiefilm over de stripheld. Ook videogames bleven niet uit. In 1993 verschenen er maar liefst twaalf Diabolik-games in het Italiaans. In 2009 kwam de internationale videogame Diabolik, the Original Sin op de markt.

De verhaallijn

Diabolik is letterlijk een duister figuur, aangezien hij altijd gekleed is in een zwart pak, dat ook zijn gezicht grotendeels bedekt. Tevens draagt hij zwarte schoenen. Bovendien rijdt hij in een zwarte Jaguar. Hij is een meedogenloze misdadiger en moordt er zonder pardon op los als de omstandigheden daarom vragen. Ook steelt hij met genoegen. Zijn partner is Eva Kant, een blonde krijgsvrouw. Antagonist in de comic serie is inspecteur Ginko, detective bij de plaatselijke politie, die er maar niet in slaagt Diabolik te pakken te krijgen.