Komt een deel van onze ‘nerd-cultuur’ uit Japan…?

Je zal niet snel iemand vinden die niet van het bestaan van de bekende Avenger, X-Men en Batman films weet. De meesten van ons weten ook dat deze film personages zijn ontstaan uit de eerder uitgegeven stripboeken. De populariteit van deze stripboeken heeft er voor gezorgd dat het voor producenten interessant werd om ze te gaan verfilmen, zoals de trend werd met vele boeken. In de westerse wereld doen we het op de manier die we allemaal kennen, de manier waarop Marvel en DC films zo ongeveer ieder half jaar in de bioscoop verschijnen. Namelijk in de vorm van speelfilms.

Dit fenomeen komt op een gelijksoortige manier voor in Japan, waar de populaire stripboek stijl ‘Manga’ wordt genoemd. Manga boeken worden eveneens gebruikt als inspiratiebron voor ‘Anime’ series en films. Deze films en series worden echter niet gespeeld, maar getekend. De diepte van de verhaallijnen van de Anime tekenfilms geeft echter aan dat deze totaal niet overeen komen met de tekenfilms die bij ons op de televisie verschijnen. Deze zijn namelijk vooral bedoelt voor kinderen, terwijl de Japanse Anime voor bijna iedere leeftijdscategorie worden gemaakt.

Dit zorgde er voor dat Anime ook in de westerse wereld razend populair werd. De diepte van deze Japanse tekenfilms zorgt er voor dat ook oudere mensen zich erin kunnen vinden. Dit is iets wat we in het westen over het algemeen niet echt kennen. Hier zijn tekenfilms voor kinderen en speelseries voor tieners en volwassenen. Deze populariteit is dan ook de reden dat naast alle comic conventies ook verschillende Anime conventies zijn verschenen. Beiden zijn een razend populair fenomeen binnen de nerd-cultuur.

Waar komt het vandaan?

Zoals hierboven vermeld staat, is Anime voortgekomen uit Manga. Maar waar komt Manga precies vandaan?

Er wordt gedacht dat de eerste Manga uit de twaalfde of dertiende eeuw komt. Deze ‘Manga’ bevatte tekeningen van verschillende kikkers, konijnen en andere kleine dieren en werd gemaakt door verschillende Japanse kunstenaars. De tekenstijl die werd gebruikt om beweging aan te geven komt nog steeds zeer overeen met de manier waarop Manga tekenaars dat vandaag de dag doen.

Anderen geloven echter dat de definitie van Manga anders is. Namelijk, zij denken dat tekeningen in de Manga stijl pas een Manga zijn als ze worden verspreid naar het grote publiek. Deze definitie zou betekenen dat de eerste Manga werd uitgegeven in de achttiende eeuw. Dit boek heette ‘Toba Ehon’ en bevatte tekeningen met daarbij behorende verhalen van en over gewone mensen.

Manga werd echter pas populair in de twintigste eeuw, toen de stripverhalen in verschillende kranten verschenen om meer lezers te trekken. Deze kranten zorgden vervolgens weer voor de opkomst van Manga tijdschriften. Iedere editie bevatte dan tien tot twintig Manga’s of delen van Manga’s.

Op dit moment bestaan er over het algemeen dus twee grote stromingen binnen onze nerd-cultuur. Aan de ene kant zijn dat de westerse (veelal Amerikaanse) stripboeken en ‘superhero films’ en aan de andere kant zijn dat de Japanse Manga’s en Animeseries. Je zou kunnen zeggen dat een deel van de nerd-cultuur zoals wij die kennen dus inderdaad uit Japan komt!