Spip, het dappere eekhoorntje

Spip is het lieftallige eekhoorntje uit de Belgische stripreeks ‘Robbedoes en Kwabbernoot’. De gelijknamige striphelden, die in de Franse taal Spirou et Fantasio genoemd worden, zijn al decennialang een begrip in de Belgische stripcultuur. In 1938 werd Spirou (Robbedoes) gecreëerd door de Franse striptekenaar Robert Velter (1909-1991). Al gauw werd het eekhoorntje Spip de trouwe metgezel van Robbedoes. In het verhaal ‘L’Héritage de Bill Money’ uit 1939 kunnen we lezen hoe Robbedoes de arme eekhoorn redt.

De creatie van Kwabbernoot

Hoewel Robbedoes en Spip creaties waren van Velter, is Kwabbernoot pas later aan het duo toegevoegd, toen Velter zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog overdroeg aan de Belgische striptekenaar Joseph Gillain (1914-1980), die beter bekend was onder zijn artiestennaam Jijé. Hoewel het Jean Doisy was die Kwabbernoot had gecreëerd, was het Jijé die deze held wist te vervlechten met de avonturen van Robbedoes en Spip. Na de oorlog was het de Belgische striptekenaar André Franquin (1924-1997) die de stripreeks ‘Robbedoes en Kwabbernoot’ voortzette. De comic boeken en striptijdschriften over de belevenissen van deze striphelden werden vanaf toen een gigantisch succes!

En Spip dan?

Spip is het huisdier van Robbedoes en gaat altijd mee op avontuur. In diverse stripverhalen ontpopt de eekhoorn zich als een reddende engel, wanneer Robbedoes of Kwabbernoot weer eens in (levens)gevaar verkeert. Zo wist Spip bijvoorbeeld de touwen kapot te knagen waarmee Robbedoes eens was vastgebonden. Door dergelijke heldendaden krijgen we de indruk dat Spip dapper is, hoewel hij in wezen een ‘held op sokken’ is, die het liefst ligt te slapen en te dromen over enorme hoeveelheden nootjes.

In Middelkerke bevinden zich achttien stripstandbeelden, waaronder Robbedoes en zijn metgezel Spip. Dat betekent dat onze striphelden enorm populair zijn in België. Spip is vooral geliefd bij jonge kinderen. Zo heeft uitgeverij Dupuis, die al decennialang de avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot publiceert, jaren geleden de Spip-club opgericht voor de allerkleinsten.